Als horecaondernemer is het einde van het jaar goed om terug te blikken op je resultaten. Daarnaast bepaalt dat ook je mogelijkheden – en dus marges – voor het volgende jaar. Het is dan ook te adviseren een begroting voor 2026 op te stellen op basis van de resultaten en kosten in 2025 en de vooruitzichten. Het is dan ook belangrijk je marges scherp in de gaten te houden, want deze zit niet alleen in het eten en drinken.
Lees hieronder verder over de veranderingen: inkomstenbelasting, BTW, zelfstandigenaftrek en wat je kunt doen om je marges op orde te houden.

Zorg dat je kan sturen op de cijfers door voorbereid te zijn. Zo maak je een goede begroting en kun een betere richting van de verwachte omzet van 2026 opstellen.
Wat zijn de veranderingen in de Inkomstenbelasting?
Het tarief in de eerste schijf daalt van 35,82% naar 35,70% voor inkomens tot € 38.883.
De grens voor de tweede schijf stijgt van € 76.817 naar € 79.137, met een tarief van 37,56%. Alles boven de €79.137 wordt belast met het tarief van 49,5%.
Hoe raakt de BTW verhoging jouw onderneming?
Als starter en ondernemer in een restaurant of lunchroom heeft deze verhoging geen directe impact. Toch als je een hotel of bed & breakfast hebt, dan zul je per 1 januari 2026 rekening moeten houden met een btw tarief op logies van 21% tegenover de 9% van 2025. Toch kan het op de middellange termijn impact hebben als toeristen wegblijven vanwege de hoge prijzen.
Afbouw zelfstandigenaftrek
De aftrek van €2.470 in 2025, daalt naar €1.200 in 2026 tot €900 in 2027.
Het was al geen vetpot, alleen zorgde de aftrek er wel voor dat je winst lager uitviel en lager belast werd. Toch zal ook de heffingskorting worden aangepast waardoor het per saldo mee zal vallen. Let wel dat je hier al je uren voor bij moet houden en tot een gemiddelde van 24 uur per week werkzaam moet zijn in je onderneming. Belastingvragen, BTW verrekening, aftrekposten? Neem vooral contact op met je eigen accountant of boekhouder om na te gaan waar je aanspraak op kan maken.
Verhoging van 2.16% van de personeelskosten
Het minimumbedrag van medewerkers van 21 jaar en ouder is €14,71. De verhoging is 2.16%. Ook voor de functiegroep II wijzigt de loontabel met 2,5% (datum: 1 juli 2026).
FNV horeca HospitalityManagement
Hoe kun je dan tóch meer marge maken!
Trend alcoholvrij zet door
Mocktails zijn cocktails zonder alcohol. En alle dranken zonder alcohol of met een lager alcoholpercentage dan 1,2% zijn belast met het lage tarief BTW. In dit geval 9%. Dit biedt meer ruimte in jouw marge! Aangezien mocktails toch vaak op dezelfde plek kunnen worden geplaatst als de hogere tarief cocktails. Heb je al eens gedacht aan een mocktail als nagerecht?
Heb jij al afspraken gemaakt met je leveranciers?
Volgens het CBS waren de uitgaven per gezin circa 4,7 % van het salaris (2020). Manners heeft berekeningen gemaakt waarbij het gemiddelde uitgavenpatroon per persoon komt op €151 tot €278 per persoon per maand. En dat is niet gestegen in volume (aantal gerechten of dranken), want de kosten van ingrediënten, personeel en gas/water en licht zijn gestegen met circa 5%. Ook voor 2026 wordt een prijsverhoging van 5% verwacht. Heb jij al afspraken gemaakt met je leveranciers?
Houd grip op je marges met data-analyse.
Als starter of kleine ondernemer is dat niet altijd mogelijk en is grip houden op de efficiëntie en effectiviteit van groot belang. Alle meerkosten die je maakt hebben effect op je marge. Het is dan ook belangrijk grip te houden op je hardlopers en op je verliezers binnen je menu.
Des te belangrijker is het voor jou als starter/ondernemer snel en efficiënt prijsberekeningen te kunnen maken, inzicht te hebben in je cijfers en resultaten te analyseren.
Ordéon helpt onafhankelijk met deze analyses, inrichting van software en eventuele investeringsvragen. Wat moet je wel of niet doen als ondernemer.
Plan een vrijblijvende kennismaking.
Interessante links
https://www.khn.nl/nieuws/nieuwe-wetten-en-regels-voor-de-horeca-per-1-januari-2026
9 eindejaarstips voor zzp’ers (2025): zo pak je dit jaar nog voordeel


Geef een reactie